Huidige:

Waar ik naar verlang vandaag…

Jo Govaerts heeft de gave om poëzie te schrijven die zonder moeilijke woorden of zinnen een breed palet aan stemmingen opwekt: vrolijk, geestig, ernstig, melancholiek, ... Poëzie over gewone dingen, over gewone mensen, die plots iets speciaals krijgen.

Een “liedjesmaker” verlangt naar zulke gedichten, zeker als die ook nog zo muzikaal zijn.

Woord en toon vinden elkaar spelenderwijs op de notenbalk.

“Poëzie en Muziek kunnen elk op zichzelf schitteren, maar als ze samengaan schitteren ze het meest.” Henry Purcell (1659-1695)

“Waar ik naar verlang vandaag” is een samenwerking van een dichteres, een zangeres en een componist/pianist. Ze zingen en vertellen over liefde, dromen, kinderen, puberen, bomen…en nog veel meer.


 

 

Heb ik je ooit verteld ...

Nu we al een hele tijd van het nieuws niet vrolijk worden, wil ik ons allen verwarmen met mooie grappige ondeugende en ontroerende liedjes.

Marc Michaël De Smet, mijn liedjesmaker, heeft weer eens zijn gading gevonden in de wondere wereld van mooie toegankelijke teksten waarin we even kunnen schuilen voor covid overstromingen bosbranden en veel onrecht in de wereld.

Een glaasje wijn een kop koffie veel liefdesliedjes een verhaal en een snuifje Franse chanson…gezellig en ontspannend.

Teike Vos zingt en vertelt

Marc Michaël De Smet zit aan de piano

 

 

Een ander liedje

Hommage aan de 80-jarige dichter Stefaan van den Bremt.

Wie het poëziewereldje een beetje volgt merkt dat oudere dichters plaats moeten maken.

Ook als ze - zoals Stefaan van den Bremt- een imposant oeuvre bij elkaar hebben gedicht dat gaandeweg alleen maar beter is geworden. Uit vriendschap en bewondering heb ik naar aanleiding van zijn (en mijn) verjaardag 29 gedichten van hem op muziek gezet en ze met zangeres Teike Vos (www.teikevos.be) op cd opgenomen die op 12 oktober ‘21 in de KANTL in Gent wordt voorgesteld.

In het voorjaar van ‘22 zal een toernee georganiseerd worden samen met de dichter,  die al deze gedichten/ liederen een plaats zal geven in zijn leven en in de wereld.

 

 

Voorslaap

22 liederen op gedichten van Herman de Coninck.


Herman de Coninck
De bijslaap kent u natuurlijk al. Maar de voorslaap? Herman de Coninck heeft hem uitgevonden en in een gelijknamig gedicht vereeuwigd ( in “Verspreide gedichten”). de Coninck heeft nog veel meer uitgevonden: hoe je de populairste dichter in Vlaanderen kan worden met zeer goede poëzie; hoe je met lichte toon zware onderwerpen aanpakt; hoe je liefde, seks en erotiek in poëzie binnenhaalt zonder obsceen, shockerend of uitdagend te zijn; hoe je over je vader, je moeder, je vrouw(en) en je kind schrijft zonder klef of tranerig te worden... Het wordt tijd dat zijn gedichten gezongen worden. Muziek verduidelijkt en haalt poëzie uit de stille leeskamer, naar diverse podia. Als je van de Coninck houdt, zal je als componist de juiste toon vinden, tussen de grote en kleine kunst in. In de cyclus VOORSLAAP (22 liederen) brengen Mady Bonert (zang) en Marc Michaël De Smet (compositie en piano) een bloemlezing uit de Conincks verzameld werk: de drang om te schrijven, de gescheiden onhandige vader, de gecompliceerde ouder-kind relatie, de vroeg-speelse erotische poëzie, de grappige kolder van de (droevige) clown, de blues van de hectische stadsmens, de nuchtere, scherpe observator (de Coninck was lang Humo journalist), de onmacht over Auschwitz, over het oud worden.


Ruggelings

…we zijn zo werelds, tot ‘s nachts, als onder bestendig strelen de adem stokt…

…het is lastig voor een meisje om te weten of ze wel gered wil worden…

…als een gek maakte ik de bedden op, poetste de badkamer, begon aan de vensters, en dacht: hoe zou het zijn moest ik weglopen?…

…denk maar niet dat een gladde tong, zeer welbespraakt, mij krijgt gebonden…

…als je over de drempel van je huis stapt zullen de mannen je volgen en fluiten…

…in mijn hart is er de rustige pijn om die onrustige kerels die er niet meer zijn om middernacht te vieren in mijn lichaam…

RUGGELINGS is een liedjesprogramma gemaakt door een vrouw op teksten van vrouwen over vrouwen.

Edna St. Vincent Millay


Teike Vos : Zang
Marc-Michaël De Smet : Compositie / Piano


Komende:

In het wit

Dichteres Emily Dickinson in brieven, liederen en gedichten

In 2021- waarin haastig en vaak zo ondiep geleefd wordt en echt en vals nieuws onze geest vertroebelt- kan een kennismaking met de dichteres Emily Dickinson (1830-1886) in ons hoofd en hart een schok van bezinning teweeg brengen. Haar wereld is traag, stil, sober, diep en vol. Ze leefde teruggetrokken, haar 1800 gedichten zijn pas na haar dood boven water gekomen- in haar tijd was poëzie een mannenzaak!- en pas een kleine honderd jaar na haar dood integraal en onbewerkt gepubliceerd. Emily had tijd voor de levensvragen, voor het essentiële. Het doet zoʼn deugd haar nu te kunnen lezen. Ze is zo actueel. Liefde, dood, natuur, schoonheid, geloof, zijn de themaʼs waar ieder van ons mee te maken heeft en waarover zij in haar gedichten zulke wijze dingen vertelt. Ook in haar duizend brieven trouwens, het enige communicatiemiddel in haar tijd, denkt ze voortdurend na over hoe te leven.

In het wit laat ons kennismaken met deze bijzondere vrouw. Dankzij de Vlaamse dichter/vertaler Ivo van Strijtem kunnen we met haar poëzie in onze eigen taal kennismaken. Marc Michaël De Smet zette vijftien gedichten op muziek.

Sopraan Mady Bonert zingt ze, aan de piano begeleid door de componist, amateur-pianist net als Emily Dickinson. Teike Vos vertelt Emilyʼs leven en leest gedichten en fragmenten uit brieven.       

Luisterfragment

Emily Dickinson Foto : Guido Martens
Mady, Teike en Marc-Michaël

Voorbije:

26 letters & vertelzucht

Een muzikale ode aan de Nederlandstalige poëzie.
Teike Vos, zang en Marc-Michaël De Smet Compositie / Piano


Foto : Guido Martens


Vanaf de oever

Reveil, 1 november 2019, Kerkhof, Ronse
Liederen op gedichten van Ivo van Strijtem en José Voets.
Teike Vos, zang, en Vertelsels door Hilde Rogge.


Chelle 2019 “Tussen Licht en Donker”

De geboorte van het Licht (Mithra) en de langste nacht van het jaar.
Teike Vos, zang

Projecten - NL https://www.marcmichaeldesmet.be/ Super User